Årets Servitör i ständig utveckling

Årets servitör är tävlingen för alla matsalsproffs. Årets Servitör arrangeras för att lyfta statusen för och strålkastaren mot alla matsalsproffs som finns i Sverige. Ett gediget och engagerat arbete i matsalen ger gästerna den positiva totalupplevelse som man förväntar sig. Årets Servitörs ledord är Modernt medvetet värdskap med kunskap och kompetens.

Arrangörer

Vinnaren av Årets Servitör kvalas in per automatik i Nordic Waiter Competition. Tävlingen arrangeras av RS (Restauranger & Storkök) i samarbetet med Sommelierföreningen, Bartenders Gille, Restaurang och Hotellhögskolan, Örebro Universitet och Restaurangakademien.

Årets Servitörs historia

I år genomförs Årets Servitör för tionde gången. Vi tyckte det var dags att summera denna för Sverige helt unika servitörsutmaning samt påminna om vilka segrare varit genom åren.

2009

Tävlingen arrangerades för första gången och gick av stapeln i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Det årets vinnare var Carl Frosterud, Operakällaren. I dag är han restaurangchef på Franzén, som blev den första restaurang som fick tre stjärnor i Guide Michelin.

2011

Nytt upplägg tävlingen semifinalen ägde rum på Restaurangakademien i Stockholm. Juryn valde ut två finalister som gick vidare till duellen som genomfördes på Restauranggalan i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Vinnare: Ludvig Jureskog, Operakällaren.

2012

Nytt upplägg­­: semifinalen och finalen genomfördes samma dag som Restauranggalan. De två finalisterna duellerade inför publik i stora salongen på Cirkus. Vinnare 2012 Oscar Lundberg, 2013 Michaela Sarfati, 2014 Oskar Ahlvin, 2015 Jeanette Linder och 2016 Gustav Cansund.

2017

Nytt upplägg, Årets Servitör fick en egen dag. Detta för att ge tävlingen mer uppmärksamhet, utrymme och möjlighet för branschproffs, studerande vid restaurangutbildningar och krogintresserad allmänhet att besöka tävlingen.

Årets Servitör genomfördes söndagen innan Restauranggalan med prisutdelning direkt efter finalen och på Restauranggalan. Emma Ziemann, segrade i finalduellen där hon mötte Oskar Johansson, Operakällarens Matsal. I maj 2018 segrade hon i Sommelier SM. Intervju och artiklar längre fram i tidningen.

Efter sommaren börjar allt det roliga igen!